Khalid Ali, bintang bola sepak negara, bekas Ampang Boy

imageAbd Mohd Khalid Mohd Ali atau lebih dikenali sebagai Khalid Ali, bekas midfielder dalam pasukan bola sepak kebangsaan, dari tahun 1977 hingga 1983.

Beliau dilahirkan pada Mei 1957. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Jalan Gurney 1, KL; pendidikan menengah di Ampang Road Boys’ School 1969-1971. Semasa di ARBS, mewakili negara dalam sukan bolasepak Asia di Bangkok dan Kuwait. Seterusnya beliau ke High School Setapak dan mewakili pasukan Selangor dalam Piala Burnley (Piala Razak. Mewakili pasukan bolasepak Selangor 1976-1985; Mewakili pasukan bolasepak Malaysia 1977-1985; Membawa pasukan negara ke Sukan Olimpik Moscow 1980; Kini usahawan dan pengkritik sukan.

khalidAntara kejayaan manis itu termasuklah menganggotai skuad Malaysia bimbingan Karl Heinz Weigang yang menjuarai Kumpulan 2 selain koleksi enam gol yang dijaringkan Khalid sepanjang pusingan Kelayakan Asia tersebut yang berlangsung di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Paling mengejutkan adalah bagaimana perubahan posisi Khalid dari back kanan ke midfielder bertahan yang dilakukan oleh Weigang, menjadikan dirinya cukup digeruni pemain lawan seperti Korea Selatan, Jepun, Indonesia, Brunei dan Filipina.

Beliau adalah anak kelima daripada sembilan adik beradik itu baru berusia 22 tahun semasa kejohanan berlangsung, bergandingan mantap dengan Datuk Shukur Salleh di bahagian tengah selain Datuk Abdah Alif serta Bakri Ibni. “Saya memulakan karier dengan Selangor dalam Piala Burnley kemudian Piala Malaysia sebagai back kanan sejak tahun 1975 tetapi Weigang menukar posisi saya ke bahagian midfileder bertahan yang terus melekat sehingga saya bersara,” kata Khalid.

khalid-1Khalid Ali menjaringkan hatrik bersama Hassan Sani ketika Malaysia membelasah Indonesia 6-1 selain dua gol ketika membenam Filipina 8-0 dan satu membolosi gawang Korea Selatan dalam kemenangan 3-0 untuk aksi liga. Namun seperti kesemua 19 rakan sepasukan dalam skuad kebangsaan, kemanisan itu bertukar pahit apabila Kerajaan Malaysia mengarahkan pemulauan Olimpik Moscow sebagai membantah percerobohan Soviet Union ke atas Afghanistan

1980

rs_021 reduan-abdulllah-4

Piala Presiden Park 1977 di Seoul, Korea Selatan merupakan aksi sulung Khalid bersama skuad negara yang mara sehingga ke peringkat separuh akhir sebelum memenangi tempat ketiga. Bersama Selangor, dia juga tidak pernah lekang dengan kejayaan seperti memenangi Piala Malaysia beberapa kali pada akhir era 70-an dengan menewaskan musuh tradisi, Singapura.

Khalid turut memiliki saudara bola sepak yang pernah menyarung jersi Selangor dan Malaysia seperti Hanafiah, Rahman dan Zainal Abidin Hassan. Khalid yang gemar berambut gaya afro ketika usia muda, sempat berkelana semusim ke Kuala Lumpur dari tahun 1981 hingga 1982 membantu pasukan tetangga Lembah Klang ini memenangi Piala Emas Raja-Raja. Kecederaan lutut yang dialami dalam satu pertandingan peringkat kelab telah memaksa Khalid menjalani perbedahan yang secara beransur-ansur membataskan prestasi terbaik pemain kelahiran ibu kota itu sebelum memilih untuk bersara pada tahun 1985.

Kini menjadi ahli usahawan dan pengkritik sukan tanahair.

khalid-ali-mhs-tv3

Khalid Ali bersama Reduan Abdullah (bintang bola sepak negara) dan Razif Ismail (bintang bola sepak Selangor dan WP), semuanya bekas Ampang Boy.

khalid (5)

Antara rujukan

http://raimi-90.blogspot.my/2016/01/legenda-bola-sepak-malaysia-khalid-ali.html

This entry was posted in KENANGAN MANIS, PERSONALITI AROBA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *